Новата платформа за двустранна търговия  на българския газов хъб Балкан

...
Новата платформа за двустранна търговия  на българския газов хъб Балкан
Коментари Харесай

Газовият хъб Балкан започва търговия на борсовия пазар

Новата платформа за двустранна търговия  на българския газов хъб Балкан започва действителна активност от през днешния ден. Тя ще разреши на директно присъединените към системата крайни консуматори на газ да подписват контракти за покупка на синьо гориво.

„ До една година всички покупко-продажби на газовата борса ще стартират да се правят посредством тази платформа “, заяви ръководителят на Съвета на шефовете на газов хъб „ Балкан “ и изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

Платформата прави многостранна търговия на проведения борсов пазар, включително кратковременен сегмент /spot/, дълготраен сегмент и брокерска услуга.

Краткосрочният /спот/ сегмент на платформата ще предлага краткосрочни стандартизирани артикули „ в границите на деня “, „ ден напред “, както и артикули за потребностите на балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи. За улеснение на членовете на платформата ще се оферират и композиция от няколко следващи газови дни - артикули уикенд, обособени дни и композиция от тях. Търговията ще се реализира на неизвестен принцип според наредбите на Регламент (ЕС) номер 312/2014, прецизират от газовия хъб.

Дългосрочният сегмент на платформата за търговия ще предлага артикули, търгуеми на средносрочна и дълготрайна база на неизвестен принцип, както следва - месечни /до 60 месеца напред/; тримесечни /до 20 тримесечия напред/; годишни /до 5 календарни години напред/, се показва още в известието.

Брокерската услуга дава опция за сключване на контракти за покупка на газ от страна на крайни клиенти/крайни доставчици, директно присъединени към газопреносната система на България, без за тях да пораждат разноски за участие на платформата за търговия и без да има потребност да получават достъп до услугите по достъп и транспорт през мрежата.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР